HD Video 3 min. 15 sec. colour, stereo sound, HDV, HD-Cam

Visualization of sound and vibrations and the experience of silence.

If a tree falls in a forest and no one is around to witness it, does it make a sound? A philosophical riddle attributed to Berkeley, 18th century.

Animated photos take us from a vague no-man’s-land (the unfinished part of Route A4) to road works in the city of Rotterdam, and beyond. This short experimental film portrays sound and vibrations, and the impossibility of silence.

Production: DZIGA Art of Matching,  thanks to: Royal Haskoning, Creativity2business, Martine Herman

Dutch:

Verbeelding van geluid en trillingen, en de beleving van stilte.

Wanneer een boom valt in een bos en er is niemand in de buurt om dit waar te nemen, klinkt er dan geluid? Een filosofisch raadsel toegedicht aan Berkeley, 18e eeuw. Deze korte experimentele film is een verbeelding van geluid en trillingen, en de onmogelijkheid van stilte. Geanimeerde foto’s nemen de kijker mee van een onbestemd niemandsland tot de opengebroken stad, en daar voorbij.

Michiel van Bakel over het achterliggende concept:
‘In de video verbeeld ik geluid en trillingen geïnspireerd op de geluidsimulator Sensibel, een software tool die Royal Haskoning momenteel ontwikkelt. Enkele van de parameters uit de software interface zoals achtergrondruis, dag & nacht, verschillende soorten transport, wegen en vogel- ofwel google-perspectief spelen een rol in de video. Verder is één van de karakteristieken van de simulator dat de tijd gecomprimeerd wordt zodat je binnen een kort tijdsbestek toch een indruk krijgt van het omgevingsgeluid over een langere periode. Voor mij een reden om met timelapse animaties te werken, waarmee je de tijdsbeleving kan manipuleren.
Het ervaren van geluid is veranderlijk en subjectief: soms hoor ik de snelweg bij mij in de buurt urenlang niet, en ineens is het hinderlijke herrie. Die ervaring is in zo’n geval niet afhankelijk van een verandering van de windrichting of de verkeersdrukte. Een vervreemdende sensatie… Dat raadselachtige spreekt mij ook aan in de uitspraak van de filosoof Berkeley over de boom die valt in een bos als er niemand in de buurt is.
Meten blijkt slechts een beperkte vorm van weten. ‘

 

Premiere International Film Festival Rotterdam 2010