Stainless steel, Polyester ø 3,1 m

Cardanic suspension referring to inertial navigation and different types of horizon (the visible, astronomical and event horizon).

Dutch text:
Dit beeld was onderdeel van het project Kunstronde Drenthe dat op 28 mei 1996 door Koningin Beatrix officieel geopend werd.

Van Bakel over dit beeld:
‘Denkend aan de horizon verleg ik het normale horizon begrip naar de ‘waarnemingshorizon’. Deze term komt uit de astronomie en spreekt mij aan. Zoals de Drentse radioschotels over de horizon heen kijken en iets zeggen over de omgeving in ruimere zin, is het kunstwerk een instrument om je positie ten opzichte van je omgeving als waarnemer te realiseren. Het kunstwerk is geïnspireerd op een eeuwenoud Chinees instrument dat later werd gebruikt om een kompas op zee onder alle omstandigheden horizontaal te houden. In de bolvorm hangt geen kompas maar de vorm van een zandloper van transparant materiaal waarin de omgeving, als door een lens, vervormd wordt weergegeven. Het kunstwerk is een poëtische verwijzing naar de grenzen van de mentale waarnemingshorizon. De vorm refereert aan de radioschotels die over het Drentse landschap uitzicht bieden op de uitgestrekte ruimte voorbij de zichtbare horizon.’

Materiaal: Roest Vrij Staal, Polyester giethars
Gemeente: Aa en Hunze
Locatie: Asserstraat, in Deurze aan het Deurzerdiep