Origin

brass, steelĀ  3 x 8 m.

The fern symbolizes the Carboniferous period during which fossil fuels were formed.

This artwork was made in cooperation with staff and students of the department of operational technique at STC Brielle.

Dutch text:

de Oorsprong

De varen symboliseert het Carboon tijdvak, waarin de fossiele brandstoffen zijn gevormd.

Deze ruimtelijke reconstructie van een plant uit het Carboon hangt naast de petrochemische proeffabriek in het atrium van het STC gebouw. Het is een verwijzing naar de plantaardige oorsprong van ruwe olie en kolen. Fossiele brandstoffen ontstaan zoals bekend als resten van plantaardig en dierlijk leven uit het geologisch verleden van de aarde.
De enigzins geabstraheerde varen zweeft als een blad, een veer, een boot in de ruimte van het Atrium. Het beeld is opgebouwd uit kleine cylindrische messing objecten gemaakt door studenten. De vormpjes hangen aan dunne staaldraden, bevestigd aan een open stalen grid bovenin het atrium.

In de uitgestrekte Carboonwouden kwamen veel soorten varens voor waarvan een aantal sterk leek op de nu nog voorkomende soorten. Het meest opvallend waren, naast de vele kleine soorten, de boomvarens, reuzen van soms wel 18 m hoog met bladeren tot 3 m lang. De bekendste soort was Neuropteris gigantea.

Het kunstwerk is ontworpen door Michiel van Bakel en in samenwerking met personeel en leerlingen van de afdeling Algemene Operationele Techniek in Brielle vervaardigd ter gelegenheid van het afscheid van Adrie Jansen als afdelingsdirecteur van Scheepvaart en Transport College Brielle.