Dark Cameras 2020

An experimental investigation into the optical possibilities of the traditional craft of glassblowing. Together with glassblowers Geir Nustad and Josja Caecilia Schepman and others at the Glaslab Leerdam. Van Bakel creates dark cameras totally made of glass, a giant Walk-in Camera Obscura and various ‘water lenses’ that breathe new life into ancient techniques.

Supported by Mondriaan Fund, stichting Stokroos and Nationaal Glasmuseum Leerdam. www.nationaalglasmuseum.nl/

Donkere Camera’s
Beeldend kunstenaar Michiel van Bakel (Deurne, 1966) richt zich in zijn werk voornamelijk op video, film en multimedia-installaties. Voor deze tentoonstelling in het Nationaal Glasmuseum verdiept hij zich in de rol van glas -als hulpmiddel- voor de reconstructie van de werkelijkheid als technisch vernuft van de oude meesters.
Samen met glasblazer Geir Nustad onderzoekt hij de optische eigenschappen van glas, en of er lens-achtige objecten in de Glasblazerij van het museum kunnen worden ontworpen. Volgens theorieën van bijvoorbeeld David Hockney gebruikten schilders al rond 1430 lenzen en spiegels en konden zij middels de camera obscura tot een verbluffend ‘fotografisch’ realisme komen.
Van Bakel experimenteert met materiaal en techniek om met de optische eigenschappen van glas onze zintuigen te verrassen. Eén kas fungeert als camera obscura en door middel van het gebruik van drie gekleurde lenzen -gevuld met water uit rivier de Linge die voor het museum stroomt- zal er in de kas een geprojecteerd beeld ontstaan. De bezoekers kunnen dit experiment ‘live’ ondergaan, door de walk-in camera obscura kas te betreden.
Hiernaast presenteert Van Bakel enkele experimenten van glazen ‘dooscamera’s’ uit het Glaslab en de filmische resultaten van ‘waterlenzen’ gecombineerd met een digitale camera in de andere tuinkassen achter het Glasmuseum in Leerdam.

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Mondriaanfonds, Nationaal Glasmuseum, Stichting Stokroos