Hortus (Magnolia) (2013)
 

HD video ,  5 min,  this excerpt 1 minutes 30 seconds, no sound

∞ looped

Magnolia tree made up of slowly moving pictures. The unusual colors are the result of the difference in movement between images, recorded with 20 cameras placed in front of the tree, registered one after the other. In this work, the linear perception of time is stacked, compressed and then stretched to extreme duration. This results in a layered, complex image, the ’damast forging’ of time. In real life the magnolia flower is also a trickster of time: Magnolia plants are living fossils and have been found in fossil records ranging up to 95 millon years ago.

Magnoliaboom opgebouwd uit langzaam bewegende afbeeldingen. De ongewone kleuren zijn het gevolg van het verschil in beweging tussen stills (vastgelegd met 20 videocamera’s voor de boom) die iets na elkaar in de tijd genomen zijn. In dit werk is de lineaire tijdsbeleving in elkaar geschoven, samengebald én vervolgens extreem uitgerekt. Dit levert een gelaagd, complex beeld op; het ’damasteren’ van de tijd. In de natuur is de magnolia ook een bedrieger van de tijd: het is een levend fossiel.